Södra Benickebrinken 4

Stockholm - Gamla Stan

Charmig butik med ett strålande läge vid Österlånggatan i Gamla Stan

Mysig och ytterst väldisponerad butik om 31 kvm med anor från medeltiden som haft samma ägare i 35 år!! Mycket bra butiksläge med anslutning till Österlånggatans affärsstråk precis vid Gyldene Freden och Järntorget. Stort skyltfönster och butiksdel med en härlig rymd med möjlig extra förvaring samt ett vackert utsmyckat originaltak bevarat. Flexibel planlösning mot den bakre delen som idag har pentry med lager och kontorsyta. Sep wc. Hyra: 11.188:-/mån inkl. fastighetsskatt och index. Överlåtelse: 425.000 kr/bud.

Vänligen respektera överlåtarens önskemål om att all kontakt sker genom ansvarige & registrerade fastighetsmäklare Christer Hertzberg: Mobil: 070-736 43 36 Tel: 08-31 20 00 Mail: christer@storstadlokaler.se.

Butik

Hyra per år:
120 756 SEK
Hyra per månad:
10 063 SEK
Rum:
2 rum och pentry
Butik:
31 m²

Byggnad

Byggnadsår:
1880
Fastighetsbeteckning:
Venus 1

Fakta

Ingår i avgiften:
index, vatten & värme

Kuriosa/Historia

Namnet är antaget efter vintapparen Jören Benick som levde i slutet på 1500-talet. Han hade sitt hus och sin värdshusrörelse i en byggnad i kvarteret Medea som låg i trekanten mellan Benickebrinkena och Österlånggatan. Benicks värdshus kallades Solen och hade en sol i skylten. Rörelsen drevs vidare av hans släktingar och existerade i på 1800-talets slut, då kvarteret revs.

Här låg under medeltiden det katolska Svartbrödraklostret i Stockholm, varför brinken även kallades Svartbrödrabrinken eller Svartmunkabrinken. Av klostret återstår ett källarvalv vid Södra Benickebrinken 4, vilket förvaltas som en filial till Stockholms medeltidsmuseum.

Svartbrödraklostret, Södra Benickebrinken 4,grundades 1336 när kung Magnus Eriksson skänkte denna och en tomt i angränsande kvarter till dominikanerorden. Munkarna kallades svartbröder på grund av sina svarta kåpor. I källaren, numera ett museum, finns välbevarade tegelvalv. Det är den enda del av klostret som är synligt än idag. Källaren kan ha fungerat som härbärge för pilgrimer. Det mesta av klosterbyggnaderna revs 1547 efter Gustav Vasas reduktion. Huset som står här idag är från 1600-talet men med fasader från 1878.

Visa mer

Intresserad?

Christer Hertzberg
Christer Hertzberg
Reg. Fastighetsmäklare
Kontorschef

Visningar

Inga visningar

Bilder


Karta

Kontakta mäklare

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter (GDPR) ›