Stigbergsgatan 17B
Stockholm
Fantastisk ateljé/skrivarlya i kulturkåk från 1720-talet på Stigberget - Södermalm
Här har man en unik möjlighet att förvärva en fantastisk konstnärsstuga om ca 43 kvm med anor från 1700-talet på charmiga Stigberget. Extremt välskött fastighet med magisk utemiljö och uppväxt trädgård. Själva interiören är varsamt renoverad men moderniserad. Äldre detaljer finns bevarade så som den fungerande vedeldade järnspisen i köket. Från entrén följer hall med plats för skor och ytterkläder. Väl fungerande kök med matplats. Rymlig ateljé med fönster och gott om plats för skapande. Allrum/arbetsrum med fönster i två väderstreck. Rymligt duschrum med fönster. Bra hyra. Strålande kommunikationer och närhet till all tänkbar service samt varmgarage runt knuten. Hyra: 8.675:-/mån inkl. fastighetsskatt exkl. moms. Överlåtelse: 850.000:-
Vänligen respektera överlåtarens önskemål om att all kontakt sker genom ansvarige & registrerade fastighetsmäklare Christer Hertzberg: Mobil: 070-736 43 36 Tel: 08-31 20 00 Mail: christer@storstadlokaler.se.
Kontor
Byggnad
Lite historia
Stigbergsgatan 17
Bebyggelsen vid dagens Stigbergsgatan 17 består av ett gathus i två våningar med gaveln mot gatan och ett gårdshus som förlänger gathuset inåt gården. Båda byggnaderna fanns redan år 1730 och ägdes då av stadsbåtsmannen Olof Krok. Han sålde egendomen 1779 till strumpvävaren A. Söderberg som lät reparera och upprusta gathuset med bland annat nya eldstäder, ny inredning och nytt taktegel. Det följde fler ägare, bland dem sjötullsupplysningsmannen Thulander och därefter hans änka B.M. Thulander som innehade egendomen mellan 1830- och 1860-talet samt kryddkramhandlaren G.A. Bastman som ägde fastigheten under 1870- och 1880-talen. Sedan renoveringen 1779 och fram till moderniseringen 1980 var byggnaderna i stort sett oförändrade.
Stammen 38 är en fastighet med kulturhistoriskt värdefull bebyggelse vid Stigbergsgatan 17–19 och 23A–B belägen på nordöstra Södermalm i Stockholm. Fastigheten består av flera trähus uppförda på 1720- och 1730-talen. Kvarteret visar hur Stockholms fattigare befolkning kunde bo och är idag mycket värdefull ur både bebyggelse- som socialhistorisk synvinkel.
De små rödmålade stugorna med sina gröna fönsterluckor upprustades varsamt i början av 1980-talet. De har blivit ett pittoreskt inslag på Stigbergsgatans nordvästra del och är ett ofta fotograferad turistmotiv. Stammen 38 ägs av AB Stadsholmen och är blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär "att bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden".
Kvarteret Stammen begränsas av Fjällgatan i norr och Stigbergsgatan i söder. Ett tidigare namn var kvarteret Justitia. Här låg Södermalms galgberg, som var Stockholms avrättningsplats under större delen av 1500- och 1600-talen. I Holms tomtbok från 1674 kallas området Quarteret Galgeberget med Gallgebergets gatan i norr som är Fjällgatans äldsta kända namn.[2] Avrättningsplatsen flyttades i slutet av 1600-talet till en backe söder om Skanstull (se Galgbacken, Hammarbyhöjden) varpå trakten kring Stigbergsgatan kunde frigöras för bostadsbebyggelse. Den första bebyggelsen utplånades dock i Katarinabranden 1723 varför dagens äldsta hus uppfördes på 1720-talet, strax efter branden
Intresserad?

Visningar
Kontakta mäklaren för mer information om visning.