Lilla Sörby Gästgivargård

Söderköping

Flexibel och skärgårdsnära fastighet med oändliga möjligheter!

Välkommen till Lilla Sörby Gästgivargård som erbjuder en rad möjligheter! Man kan t ex nyttja fastigheten som får- och/eller hästgård med kompletterande verksamhet i den befintliga butiken/caféet. Fastighetens areal fördelar sig på 4 Ha åkermark, 4 Ha skogsmark, 1 Ha skogsimpediment samt 1500 kvm tomtmark. Möjligheter finns dessutom att köpa till ytterligare åker- och betesmark om ca 29 Ha. I och med fastighetens flexibla uppbyggnad passar den bra för flera typer av djurhållning och verksamheter. Huvudbyggnaden är idag fördelad på 3 rok i entréplanet men kan med fördel utökas med tre sovrum i det övre planet då det idag är helt orenoverat. Välkommen med din intresseanmälan!

Gård

Pris:
5.475.000 SEK
Rum:
3 rum och kök
Boarea:
110 m²
Biarea:
16 m²
Tomtarea:
9.7 m²

Byggnad

Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
1909
Fastighetsbeteckning:
SÖRBY 1:13

Fakta

Antal sovrum:
1
Antal badrum:
1
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Fasad:
Trä
Tak:
Tegel
Stomme:
Timmer/Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Betongplatta
Fönster:
2+1-glas och 2-glas
Ventilation:
Självdrag
Uppvärmning:
Vedpanna med 3 ackumulatortankar
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om från borrad källa (100 m). Enskilt avlopp till 3-kammarbrunn med markbädd (godkänd 2003).

Drift

Driftskostnad:
1.563 SEK/mån
Värme:
125 SEK/mån
El:
683 SEK/mån
Vatten/Avlopp:
63 SEK/mån
Sotning:
83 SEK/mån
Samfällighet:
42 SEK/mån
Renhållning:
117 SEK/mån
Försäkring:
450 SEK/mån
Personer i hushåll:
2
Total årlig driftkostnad:
18.750 SEK
Kommentar:
Enligt säljarens uppgifter. Fastighetsavgift tillkommer med 7387 kr/år.

Överlåtelsekostnad

Pantbrev:
5.227.300 SEK

Taxering

Värdeår:
2013
Taxeringsår:
2016
Taxeringskod:
120, 325
Taxeringsvärde totalt:
1.815.000 SEK
Taxering byggnad(er):
806.000 SEK
Taxering tomt:
396.000 SEK
Taxering åkermark:
267.000 SEK
Taxering skogsmark:
246.000 SEK
Taxering skogsimpediment:
3.000 SEK

Energideklaration

Energistatus:
Utförd
Årlig energiprestanda:
103 kWh/m²
Energiklass:
D
Registrerad:
2018-09-25

Servitut

Samfällighet Söderköping HAMMARKINDS HÄRADSALLMÄNNING S:1
Samfällighet Söderköping HAMMARKINDS HÄRADSALLMÄNNING S:2
Samfällighet Söderköping HAMMARKINDS HÄRADSALLMÄNNING S:3
Samfällighet Söderköping SÖRBY S:3. Avser vägar.
Samfällighet Söderköping SÖRBY S:2. Avser vägar.
NYTTJANDERÄTT TELE

HUVUDBYGGNAD

Renoverad 2003/2004. Då grävdes golvet i ursprungsdelen av planet ur med 15 cm för att få till en normal takhöjd och en betongplatta gjöts. Samtidigt lades vattenburen golvvärme ner i plattan. I duschrum och tvättstuga är det även elburen golvvärme. I huvudbyggnaden finns en centraldammsugare installerad. 

Byggnadens övre plan som kan rymma 2-3 sovrum är omodernt och helt orenoverat. I det planet har även funnits ett kök en gång i tiden och det finns fortfarande en kakelugn. Trappan till övre planet togs bort i samband med renoveringen av entréplanet.

Hall

I hallen ligger klinker på golvet och väggarna är tapetserade. Här finns plats för avhängning. 

Tvättstuga

Praktiskt belägen innanför ytterdörren utrustad med tvättmaskin, tvättho samt varmvattenberedare. Klinker på golvet och kaklade väggar.

Duschrum

Duschrum med klinker på golvet och helkaklade väggar. Här finns wc, handfat med spegel, högskåp, handdukstork samt en duschplats med vikväggar. 

Sovrum

Laminat på golvet och tapetserade väggar. Plats för kläder och grejor finns i garderobsväggen som har skjutdörrar. 

Vardagsrum

Nu är vi inne i ursprungsdelen av byggnaden som troligen är från 1849. I detta ljusa och trevliga rum är det trägolv och väggarna är tapetserade. En gång i tiden fanns en trappa till övre planet från detta rum men den togs bort i samband med renoveringen 2003/2004. Självklart finns dock den obligatoriska eldstaden kvar!

Kök

I det charmiga gamla köket som har klinker på golvet finns den gamla vedspisen bevarad samt en nytillverkad vedlår som går i stil med den övriga köksinredningen. Det finns förstås också en modern induktionshäll med spisfläkt samt en kyl/frys.

Matrum

Matbordet är placerat i ett stort burspråk som ger ett härligt ljus i rummet. Från matrummet som har trägolv och tapetserade väggar, finns utgången till det stor öppna altandäcket.

BUTIK/CAFÉ

Butikslokalen som är 180 m² stor är byggd 2013. Den är grundlagd på en betongplatta med vattenburen golvvärme, en stomme av trä med lösullsisolering i både väggar och tak samt ett yttertak klätt med plåt. Uppvärmning sker med hjälp av två värmeväxlare med återvinningsfunktion (2015/2016). På den nordöstra gaveln finns en stor vikport för eventuell alternativ använding av lokalen. I andra änden av byggnaden, vid cafédelen finns en rörspis med insats som höjer mysfaktorn för gästerna. Byggnaden är godkänd för totalt 80 personer. 

Byggnaden fördelar sig på en rejält tilltagen butiksyta för såväl torra varor som kylvaror, en cafédel med serveringsdisk och med nuvarande möblering plats för 20 sittande gäster. Vidare finns ett kontor för innehavaren, ett tillredningskök, handicaptoalett samt ett personalutrymme med pentry, egen wc och dusch.

Här finns goda möjligheten att arrangera diverse roliga aktivteter. Nuvarande ägare har bland annat anordnat pubaftnar med live-musik.

Kontor

Laminat på golvet och tapetserade väggar.

Gästtoalett

I anslutning till cafédelen finns denna handicap-anpassade toalett med våtrumsmatta på väggar och golv. Utrustad med wc, handfat och ett skötbord.

Kök

I tillredningsköket finns en väl tilltagen induktionshäll med 80 cm bredd med fem plattor, en spisfläkt, två mikrovågsugnar samt en storköksugn med varmluft. Det finns också två st kyl/frys samt en extra frys, dubbla diskhoar, handfat samt en köksö i form av en slaktarbänk. Den kommer väl till pass för uppläggning när caféet är välbesökt, vilket det ofta är - särskilt torsdagar till söndagar. Fettavskiljare finns ej i köket.

I ett utrymme innanför köket återfinns byggnadens ventilationsanläggning samt både en ackumulatortank och en elburen varmvattenberedare för att med säkerhet alltid kunna hålla reglementsenligt 65-gradigt vatten.

Diskrum

Separerat från köket finns detta lilla men i allra högsta grad funktionella diskrum utrustat med en spolho samt en effektiv storköksdiskmaskin.

Personalutrymme

Personalutrymmet som har sin ingång från den sydvästra gaveln av byggnaden har laminat på golvet och tapetserade väggar. Här finns ett Trinettekök med diskho samt en liten kyl/frys och en matplats. I anslutning till personalmatsalen finns ett duschrum med våtrumsmatta på väggar och golv utrusat med wc, handfat i kommod samt en duschplats.

BYKSTUGA

Denna gamla bykstuga i mindre bra skick är grundlagd på en betongplatta med putsad fasad och tegel på taket. Vatten finns indraget men tappkran saknas. I en del av bykstugan finns en gammal bastu och det finns även en braskamin.

MAGASIN

Magasinet är grundlagt på en stenfot med timrad stomme och enkupigt taktegel. Under en del av byggnaden finner man en fungerande jordkällare.

JORDKÄLLARE

Renoverad på senare år och då försedd med både hyllor och köttkrokar. I och med att vattenkällan är belägen strax utanför är detta den optimala platsen för hydropressen. Värmekabeln är nergrävd från 15 m. Källaren ligger ihop med kulverten. 

LADUGÅRD

Ladugårdsbyggnaden är fördelad på en kallverkstad, en varmverkstad, pannrum samt en ladugårdsdel för gårdens får. Själva djurstallet är godkänt för 3 fårenheter vilket motsvarar ca 18 st får. Från ladugårdsdelen finns en trappa upp till skullen där det förstås finns en lucka mitt ovanför foderbordet.

VEDFÖRRÅD

Grundlagt på en betongplatta med stomme av glesa målade brädor och plåt på taket. Vedskjulet rymmer ca 40 m³ ved vilket vid full verksamhet räcker i ca 1 år. 

HÖNSHUS

Hönshuset har två avdelningar med varsin tillhörande hönsgård. 

VAGNSLIDER

I denna byggnad om ca 180 m² är det jordgolv och stommen består av stående träplank. På taket plåt. Här finns gott om plats för förvaring av diverse mindre maskiner och grejor. 

MASKINHALL

Även i denna byggnad om ca 180 m² är det jordgolv/grus. Stommen har renoverats under senare år och man har också lyft hela byggnaden och försett den med nya grundplintar. På taket är det plåt. Då takhöjden är rejält tilltagen och det finns ett par stora och höga öppningar med skjutpartier lämpar sig denna byggnad bra för förvaring av större jordbruksmaskiner av varierande slag.

TORPSTUGA

En bit ifrån sjävla gården finns detta urscharmiga lilla torp som har anor från 1700-talet, Det har på senare tid byggts till och fått taket höjt invändigt. Sedan den genomgripande renoveringen som gjordes under åren 2004-2010 är byggnaden nu grundlagd på en betongplatta. I samband med detta byttes också bottensyllarna. Stommen är timrad och taket har fått ett nytt enkupigt tegel som taktäckning. Invändigt fördelar sig ytan på en förstuga samt ett rymligt kök utrustat med en vedeldad spis samt en mikrovågsugn. Vid diskhon, som återfinns ute på trädgården, finns ett härligt fristående och inglasat uterum lummigt omgärdat av grönska. Vid diskhon finns tappkran för såväl dricksvatten (från huvudbyggnaden) som för bäckvatten för bevattning. Välkommen att njuta av lugnet och friden på landet! Här är det bara fåglarnas kvitter och då och då en eller annan lantbruksmaskin som stör.

På tomten finns även en enklare gäststuga, en förrådsbyggnad, vedbod samt ett utedass.

Parkering

Vid cafébyggnaden finns parkering för besökare. Här finns plats för ett flertal bilar samtidigt. 

Allmänt

Vedpannan samt de 3 ackumulatortankarna är belägna i ladugårdens gamla mjölkrum och försörjer både huvudbyggnaden samt caféet med värme via kulvertar.

Den borrade källan försörjer både huvudbyggnaden, bykstugan, pannrummet, butiksbyggnaden och till viss del torpstugan. 

På gården bedrivs idag fåruppfödning i liten skala, samt äggproduktion och viss biodling. Verksamheten är kravmärkt. 

På åkermarken odlas för närvarande uteslutande vall. 

Nuvarande ägare får EU-stöd på ca 50 000 - 55 000 kr/år. Åtagandet skrivs på 5 år i taget och går ut i år 2019. 

På gården finns 2 st Ferguson traktorer (1 stor och 1 liten), 1 vedprocessor, 1 hästtransport, 1 liten tröska, 1 sågverk, 1 timmervagn, 2 st vanliga vagnar, 1 elverk, 1 balpress, 1 hövändare samt 1 trumslåtter. Samtliga dessa är till salu mot separat ersättning.

SKOGSBETE/ÅKER

Förutom vallen och skogspartiet som tillhör och växer kring själva gården finns ett friliggande skifte med fastighetsbeteckningen Söderköping Sörby 1:3 som kan köpas separat för den som så önskar. Fastigheten är på totalt 29 Ha och består dels av åkermark men även av ett riktigt mysigt fårbete av blandad karaktär (ca 13 Ha). Fårhagen är delvis högt belägen och består av både äng, skogsdungar, dammar samt en hel del berg i dagen. 

Säljaren berättar

Vi ser många fördelar med fastigheten som t.ex. resor; 10 min till Söderköping, 15 min till Sankt Annas skärgård, cirka 2 timmar till Stockholm och 40 min till Linköping. 

Stora potentialer med flera byggnader som passar in för många olika verksamheter t.ex Hasses Elfirma, Elvys Gårdsbutik och Cafe och möjligheten att ha många typer av djur. Tack vare arealen på fastigheten så finns det stora möjligheter att vara självförsörjande till det som gården har att erbjuda t.ex foder för djuren, ved, skogsprodukter och grönsaksodlingar m.m.

På gården driver vi ett ekologiskt och KRAV märkt jordbruk vilket vi ser som stor fördel på fastigheten med bl.a. bra ekonomi på produkter och EU-stöd samt att vara en klimatpositiv verksamhet.

Mvh / Hasse och Elvy 

Visa mer

Intresserad?

Birgitta Johansson
Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare
Hans Larsson
Hans Larsson
Kontorschef Söderköping

Visningar

söndag, 21 juli 13:00 - 13:30

Visa bokning

Bilder


Karta

Kontakta mäklare

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter (GDPR) ›