Augusthill 1

Söderköping

Lantligt beläget och smakfullt renoverat i tidstypisk stil!

Denna vackra fastighet om 11 120 m² är verkligen en dröm för dig som gillar att påta i trädgården. Här finns växthus, trädgårdsland, rabatter, uteplatser och vackra planteringar. Huvudbyggnaden är en riktig pärla renoverad i gammal stil med all den gamla charmen bevarad, inkl tre fungerande eldstäder. På fastigheten, som delvis har sin gräns i Storån, finns en vacker gammal bod samt en liten lada i gott skick som skulle kunna användas för enklare djurhållning eller kanske som verkstad. För bilen finns annars en carport. Välkommen med din intresseanmälan!

Villa

Pris:
3.150.000 SEK
Rum:
4 rum och kök
Boarea:
140 m²
Biarea:
11 m²
Tomtarea:
11120 m²

Byggnad

Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Byggnadsår:
1909
Fastighetsbeteckning:
AUGUSTHILL 1:1

Fakta

Antal sovrum:
1 - 3
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla
Fasad:
Trä
Tak:
Danskt täcktegel. Nytt plåttak på boden 2018.
Stomme:
Halvtimmer i entréplanet och trästomme i övre planet
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund
Grundmur:
Natursten
Fönster:
2-glas kopplade av okänt årtal i entréplanet. Fönstren på övervåningen byttes till kopplade 2-glas1994. En del originalfönster finns bevarade.
Ventilation:
Självdrag
Uppvärmning:
Direktel + Luft/luft-värmepump samt tre eldstäder
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om från borrad källa. Enskilt avlopp till 3-kammarbrunn med avloppspumpbrunn och infiltration (1994)
TV- / Internetutbud:
Fiber installerat i huvudbyggnaden 2015. Förberett med rör för fiber även vid ladan.

Drift

Driftskostnad:
3.876 SEK/mån
Värme:
2.220 SEK/mån
Vatten/Avlopp:
200 SEK/mån
Sotning:
188 SEK/mån
Renhållning:
233 SEK/mån
Försäkring:
365 SEK/mån
Övrigt:
671 SEK/mån
Personer i hushåll:
1
Total årlig driftkostnad:
46.514 SEK
Kommentar:
Enligt säljarens uppgifter. Kostnad för hushållsel ingår i uppvärmningskostnaden. VA avser slamtömning samt salt till saltfiltret. Elförbrukningen har varit 14 000-15 000 kWh/år. Sotning har utförts 3 ggr/år + brandskyddskontroll enligt reglemente. Övrigt avser fastighetsskatt.

Överlåtelsekostnad

Pantbrev:
575.000 SEK

Taxering

Värdeår:
1929
Taxeringsår:
2018
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde totalt:
1.527.000 SEK
Taxering byggnad(er):
927.000 SEK
Taxering tomt:
600.000 SEK

Energideklaration

Energistatus:
Utförd
Årlig energiprestanda:
114 kWh/m²
Energiklass:
F
Registrerad:
2018-12-11

Servitut

Avtalsservitut fiber
Ledningsrätt starkström

ENTRÉPLAN

Innertaken i samtliga rum är vitmålade och takhöjden är ca 2,60 m.

Huvudentré/hall

Entré sker via en gammaldags veranda in till en hall med trägolv och målad pärlspont på väggarna. Här sitter luft/luft-värmepumpen för maximal fördelning av värmen. Under trappan till övre planet finns plats för avhängning. Under trappan finns också plats för lite förvaring.

Vardagsrum

Även i vardagsrummet finns det gamla trägolvet bevarat och i och med att det finns fönster åt tre håll får man ett ljust och trevligt intryck. I den öppna spisen finns en brasinsats av märket Keddy som kommer väl till pass under årets kallare månader. 

Kök

Köket har också ett vackert, slipat och oljat originialträgolv. Köksluckorna är av björk och ovan diskbänken sitter ett gammaldags fasat vitt kakel på väggen. Detta vackra lite annorlunda kakel återfinns även ovan vedspisen. På motstående sida, under fönstret som vetter mot trädgården, finns en gedigen ekbänkskiva som är perfekt för en snabb frukost. Under skivan finns gott om plats för förvaring i både skåp och lådor. För de lite längre frukostarna och övriga måltider rekommenderas matsalen. Den maskinella utrustningen i köket består av diskmaskin, hällspis med varmluftsugn,  kolfilterfläkt samt en kyl/frys. En extra frysbox som medföljer finns i boden. I köket finns även en praktisk och skönt värmande mindre vedspis av märket Viking 30.

Groventré

Här är det klinker med elgolvvärme och väggarna är tapetserade. Plats för avhängning och skor. Ytterdörren leder ut till den mysiga trädgården med sina många alternativa uteplatser.

Uteplats

Det finns bland annat två uteplatser som båda är stensatta med stora skifferplattor och belägna i anslutning till groventrén. En perfekt plats för en avkopplande fika i goda vänners lag eller kanske efter ett skönt pass bland trädgårdens alla grönskande växter. Du väljer själv om du vill sitta i sol eller skugga!

Separat toalett

Liten men naggande god får man kalla denna separata toalett utrustad med wc, handfat och väggskåp. I utrymmet finns också ett litet vädringsfönster. Klinker med elgolvvärme på golvet och målade väggar. 

Badrum/Tvätt

Renoverat 1998 med klinkergolv och delvis kaklade/delvis målade väggar. Här finns handfat, väggskåp, badkar samt en handdukstork. Det finns även en tvättmaskin och en varmvattenberedare. Ventilation sker via en mekanisk fläkt samt det stora vädringsfönstret.

Matrum/sovrum

Mellan köket och entréhallen finner man detta charmiga matrum som också det har kvar det gamla trägolvet. I rummet finns ett skåp som är utformat som en kakelugn. Detta ingår inte i överlåtelsen men kan övertas mot separat ersättning.

ÖVRE PLAN

Bred trappa upp till övervåningen.

Allrum/Sovrum

Den tidigare kallvinden har inretts till ett stort och härligt allrum med trägolv och tapetserade väggar. Här finns ingång till två stora isolerade kattvindar samt även en lucka till vinden. För den som behöver kan detta självklart användas som sovrum.

Sovrum

Sovrummet, som tidigare kallades för kammare och var den enda beboeliga delen på övre planet, har även det trägolv och tapetserade väggar. Här finns en vacker gammal kakelugn som är omsatt 2002. Från fönstret som vetter mot öster har man utsikt mot ån som flyter stilla förbi.

ALLMÄNT

Vid köpet 1994 renoverades hela huset. All el byttes och en ny elcentral med vip-brytare installerades, ytterdörrar byttes, innerväggar i övre hallen revs, alla golv slipades och oljades, utom i hall och kök som lackades. Kopplade 2-glasfönster nytillverkades i stil med de gamla till övervåningen. Utom i snedgarderoberna där det är originalfönster med lösa innanfönster. 

För mer information om åtgärder och årtal se bilagd beskrivning författad av säljaren.

Radonmätning är utförd 1997 med godkänt resultat. Se bilagd fil. 

En del trädgårdsmaskiner kan övertas mot separat ersättning. 

Frysen i boden lämnas kvar, samt pumpen för trädgårdsbevattning med åvatten. Pumpen är från 2004 (bevattningsslangen ingår dock ej). 

I ån vilken man som fastighetsägare till Augusthill äger en del av har man fiskerätt, vilken även gäller kräftor. 

Skolskjutsen stannar vid ladan så det är en enkel sak för barnen att själva ta sig till och från skolan i Söderköping.

Säljaren berättar

Jag flyttade till Augusthill för 25 år sedan och har sedan dess bott här permanent. Jag har stortrivts under alla år. Jag har valt att bevara mycket av det gamla i huset och eftersom huset är mer än 100 år gammalt är lena trägolv, fönsterspröjsar, spegeldörrar, profilerade lister och foder en del av husets själ. I de fall det inte gått att bevara har jag låtit nytillverka efter de gamla detaljerna, t ex fönstren på övervåningen, ytterdörr och foder och lister. Rummen är ljusa och luftiga och det är högt i tak.

Trädgården har varit ett stort intresse och jag har byggt ett växthus, där vindruvor (kärnfria såklart!) tomater, meloner och gurkor stormtrivs. Det är så skönt att sitta där i bara t-shirt på våren när grannarna går förbi påpälsade i vinterjackor! Det finns även en stor vinranka bredvid verandan i sydvästläge, som ger mängder med mycket goda och kärnfria blå druvor i oktober. Det finns även äpple-, körsbär- och plommonträd Jag har stora rabatter fulla av perenner, pioner, klematis, kaprifol, schersmin och någon bambu. På framsidan klättrar röda rosor på spaljeer. Det är en stor fördel med ån när det gäller bevattningen och det finns kräftor i den.

Utsikten över ån är fantastisk och man märker verkligen när det drar sig mot vår eller höst då det flyger mängder av sjöfågel över huset. Det finns mycket fåglar här för den som är intresserad. Att  sitta på verandan i kvällssolen och titta ut över ån ger ro i själen.

Mina grannar är mycket trevliga och hjälpsamma och är en stor anledning till att jag har trivts så bra här. Det är verkligen en gemenskap här. Några är hemvändande som bott här som barn och nu flyttat tillbaka och bildat familj så nu är det barn i Nybble igen. Det står en liten klunga vid min lada och väntar på skolskjutsen varje morgon!

Att få bo här, nära ån och den vackra naturen och att få förvalta Augusthill har varit en förmån. Nu är det dags för någon annan att få njuta av den här vackra biten av vår jord.

// Agneta Stangel

BODEN

Denna är fördelad på två utrymmen. Dels den gamla bykstugan med gjutet golv som idag används för förvaring av diverse trädgårdsredskap och maskiner och så den andra halvan som också det är en plats för förvaring. Byggnaden är grundlagd på en torpargrund med grundmur av natursten. Stommen är av trä och taket klätt med ett nytt plåttak från 2018. Byggnaden är i sin helhet oisolerad men el finns utdragen så att uppvärmning kan ske med elradiatorer.

VÄXTHUS

Detta Classicum Victorian växthus på en murad sockel byggdes 2006. Eftersom det finns el kan man med hjälp av värme- och växtlampor starta odlingssäsongen riktigt tidigt. Ett sant paradis för dig med gröna fingrar eller som kanske jobbar efter tesen trial and error i trädgården. Oavsett vilket kan alla njuta av en skön stunds avkoppling här inne nästan oavsett väderlek.

CARPORT

Byggd 2002 med en trästomme och yttertak beklätt med plåt. Integrerat med carporten finns ett ouppvärmt cykelförråd. I båda utrymmena finns elbelysning.

JORDKÄLLARE

I denna återfinns vattenpumpen, hydropressen och saltfilter (kalkavhärdare).

LADA

Grundlagd på en stenfot med stomme av trä och plåt på taket. Fördelad på tre separata oisolerade utrymmen som idag alla används för förvaring av virke och annat. I ett av utrymmena finns ett platsbyggt musfritt förrådsutrymme. Vidbyggt ladan finns en vedbod om ca15 m². En del av innehållet i vedboden kommer att medfölja vid övertagandet. I ladan finns ett antal reservtakpannor som också medföljer. Ladan är inte ansluten till elnätet och vatten saknas.

Om man som förr i tiden åter vill ägna sig åt någon typ av djurhållning i mindre skala med bibehållande av den befintliga ladan krävs enligt mailbesked från Söderköpings kommun daterat 11 december 2018 att man anlägger en gödselplatta med stödmurar på tre sidor och en klack på den fjärde för att förhindra läckage.

Tomt och trädgård

Lummig och sedan länge uppväxt tomt av varierande karaktär. Här finns gröna avkopplande oaser i både sol och skugga, grönsaksland och prunkande rabatter för den trädgårdsintresserade. De mer lekvänliga ytorna återfinns framför allt på de delar av fastigheten som gränsar till åkanten på båda sidor av vägen men även bortom carporten mot Nybble till. Till och med ett äventyrligt litet berg som inbjuder till lek och bus tillhör. På tomten finns såväl gröna som blommande träd och buskar liksom även ett flertal bärbuskar och fruktträd. 

Visa mer

Intresserad?

Birgitta Johansson
Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare
Hans Larsson
Hans Larsson
Kontorschef Söderköping

Visningar

Välkommen att ringa 0121-101 04 för mer info och visning!

Överblick av område

Bilder


Karta

Kontakta mäklare